Dil Öğrenme Teknikleri Nelerdir? Dil Öğrenmek İçin 8 İpucu!

Anadilinden başka bir dil daha bilmek zamanımız için çok önemli. Çünkü öğrendiğimiz her yabancı dil bizleri okul, iş ve sosyal hayatımızda öne atıyor. Dil öğrenmek özgüveni arttırdığı gibi, bizlere farklı dünyaları görme ve yabancı arkadaşlar edinme fırsatını sunuyor.

Dil öğrenirken yapacağınız küçük şeyler ile dil öğrenme sürecinizi hem eğlenceli hem de kolay bir hale getirebilirsiniz. Gelin, şimdi sizlere  dil öğrenmek için sekiz muhteşem ipucunu paylaşalım.

1 – En Çok Kullanılan İlk 500 Kelimeyi Hafızanıza Kazıyın

ezberleme

Polyglotlar (yani çok dilli insanlar), bir dili öğrenmeye başlamadan önce o dildeki en çok kullanılan ilk 500 kelimeyi ezberler. İlk seviyelerde basit cümleler kurmak için bu 500 kelime yeterli olacaktır.

2 – Bir Kelime Defteri Oluşturun

Başka bir kelime ipucuyla devam edelim. 500 kelimeyi öğrendik, peki ya sonra ne yapacağız? Ya unutursak? Burada imdadımıza kelime defterimiz yetişecek. Öğrendiğimiz kelimeleri tek tek bir deftere not edeceğiz. Ara sıra göz atarak, mesela gece uyumadan önce bir göz gezdirerek, kelimelerin hafızamızda kalıcı olmasını sağlayacağız.

Bonus Kelime İpucu: Telefon kilit ekranınızda öğrendiğiniz dilin kelimelerini gösteren uygulamaları kullanabilirsiniz.

3 – Okumak, Okumak, Okumak

Dil öğrenmek istiyorsak okumanın bize ne kadar faydası olduğunu bilmeliyiz. Çünkü okurken yeni kelimeler öğreniyoruz, ayrıca o dilin kurallarına daha da hâkim oluyoruz. Okumak sadece dilimizi geliştirmiyor, aynı zamanda genel kültürümüzü geliştiriyor ve ufkumuzu açıyor.

Çeşitli kitapları, haberleri   ve makaleleri okuyabilirsiniz. Yalnız burada dikkat etmeniz gereken bir kural var. Kendi seviyenize göre okuyabileceğiniz bir şey bulmalısınız. Örneğin ağır dilli bir makaleyi başlangıç aşamasında okumanız sizi zorlayacaktır.

4 – Yazılar Yazmak

Yazı yazmak dil öğrenmek için belki de okumaktan bile daha önemlidir. Çünkü okuduğumuz şeyleri bir şekilde anlamlandırabiliyoruz fakat yazarken en ince ayrıntısına kadar dikkat etme görevi üstümüze düşüyor. Bana göre yazı yazmak bir dilin kurallarına ve kelimelerine en hâkim olacağınız alanlardan birisi.

Yazı yazmak istiyorsanız öğrendiğiniz dilde bir günlük tutmakla başlayabilirsiniz. Bu sizi sadece dil bakımından değil, pek çok yönden olumlu etkileyecektir.

Ayrıca yabancı arkadaşlar edinerek onlarla yazışarak yeni dostluklara yelken açabilirsiniz.

5 – Öğrenmek İstediğiniz Dili Hayatınızın Bir Parçası Haline Getirin

Öğrenmeye başladığımız dilin eğer konuşulduğu bir bölgede değilsek, işimiz daha zordur. Tabii bu zorluğu o dilin konuşulduğu ülkede bulunarak çözebilirsiniz. Eğer böyle bir imkanımız yoksa öğrenmek istediğimiz dili hayatımıza entegre etmeliyiz. Mesela kulak aşinalığı olması için arkada o dilin müziğini, haberlerini, dizilerini açmak gibi. Bir diğer örneği ise öğrendiğimiz dilde telefon veya bilgisayar kullanmak. Bu örnekler uzayıp gidecektir.

6 – Bir Şeyler İzleyin

Dil öğrenmek için dizi&film izlemek çok etkili bir yöntemdir. Yine sadece dilinizi geliştirmekle kalmayacak seçtiğiniz konuya göre o ülkenin kültürüne de hâkim olacaksınız. Mesela atasözleri ve deyimlere sık sık rastlayacaksınız.

Bana dizi ve filmler çok uzun gelir diyorsanız YouTube’dan video izleyebilirsiniz. Anadili öğrendiğiniz dilde olan bir YouTuber’ı izlemeniz size daha faydalı olacaktır.

7 – Kendi Kendinize Konuşmak

Yabancı dil öğrenmek için en kolay yollardan birisi de kendi kendinize konuşmaktır. Öğrendiklerinizi ayna karşısında kendinizle konuşarak tekrar etmek, dilde ne kadar iyi olduğunuzu ve dil aksanınızın ne halde olduğunu fark etmenizi sağlayacaktır.

Ayna karşısında konuşmanın bir diğer alternatifi ise sesinizi kaydetmektir.  Ses kaydının artısı, dil aksanınızı daha iyi anlamanızdır.

8 – Son Olarak: Korkmadan Konuşmak

Konuşmak, ama korkmadan. Neden mi? Çünkü biz anadilimizi öğrenirken de korkmadan konuştuk. Baba derken kaç kere denedik kim bilir! Kimse hata yaptığımızda bize kızmadı. Ama en sonunda tıpkı yeni dilimizi öğrendiğimiz gibi önce küçük kelimelerle sonra cümlelerle sonrada akıcı bir şekilde konuşmaya başladık.

Hiçbir zaman konuşurken kimseden çekinmeyin. Eğer hata yapmaktan korkarsanız dil öğrenme hızınız yavaşlar. Üstelik, hata yapmak güzeldir çünkü doğruları bize bir şekilde öğretir.

Sonuç olarak, dil öğrenmek çok zorlu bir yolculuktur. Bu yolculukta size rehberlik edecek bir eğitmen, çelik gibi bir disiplin ve bolca sabıra sahip olmanız bu uzak diyarlarda size yardımcı olacaktır. Bol şanslar!

2 Yorumlar
  1. Emre Merter diyor

    Bu makale gerçekten yararlı bilgilerle dolu. Kelime defteri tutmak ve günlük yazmak kesinlikle işe yarıyor. Anlamanın yanında öğrendiğiniz bilgilerin aklınızda kalıcılığını arttırıyor. Bolca tavsiye ederim.

  2. Ömer diyor

    Bence bu ipuçları oldukça faydalı. Ayrıca çalışma alanına göre dil öğrenmek de önemli. Örneğin, teknik bir alanda çalışan biri, o dildeki teknik terimleri ve ifadeleri bilmelidir. Dil öğrenme alanında çalıştığım birçok bekardan bu konuda geri bildirim aldım.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.